TERUGBLIK OP SUCCESVOL POLITIEK CAFÉ

dec 5 2019

Op vrijdagavond 29 november organiseerde HOI Werkt in de altijd gezellige Gouden Carolus een politiek café over de mogelijke keerzijden van duurzame energie.

Natuurlijk is HOI Werkt voorstander van duurzame energie. De vraag was en is meer welke besparingsmaatregelen het beste helpen. En wat zouden de nadelen van sommige vormen van energiebesparing kunnen zijn (denk aan mega grote velden vol met aaneen gesloten zonnepanelen of reusachtige windmolens) en hoe kunnen we daar dan het beste mee omgaan?

Elke inwoner van de gemeente Hilvarenbeek was welkom en ruim 50 mensen maakten gebruik van de uitnodiging.

Na de opening door fractieleidster Gon Boers nam avondvoorzitter Michiel van der Sanden het stokje over . Hij introduceerde als eerste André Dippell, directeur van OM (een non profit organisatie die de belangen van lokale energiecollectieven – zoals Hilverstroom- bundelt en faciliteert).

André Dippell liet aan de hand van diverse voorbeelden zien hoe noodzakelijk het is dat we echt op een andere manier met onze energiewinning en energieverbruik om moeten gaan. Hij toonde aan hoe urgent de situatie nu is.

Het leuke was dat hij ook met meerdere voorbeelden liet zien hoe wij, Nederlanders, beter met onze energiewinning en energieverbruik om zouden kunnen gaan. Bijvoorbeeld middels isolatie van huizen en bedrijfspanden, zonnepanelen, windparken, warmtepompen en een aantal mogelijkheden meer. Over bio massa (groen gas) en waterstof was hij wat sceptischer.

De tweede spreker was Mariëlle Kok van Kruit, een in energiebesparing gespecialiseerde landschapsarchitecte. Zij liet in haar presentatie diverse voorbeelden voorbijkomen van goede energie besparingsprojecten en minder geslaagde projecten. Zij benadrukte het belang van bij het landschap passende initiatieven. Windmolens, prima, maar onder voorwaarden. Velden vol met zonnepanelen, aanvaardbaar mits niet te groot en er onder die zonnepanelen ruimte is voor biodiversiteit. Warmtepompen, ook prima maar niet voor iedereen weggelegd.

Na deze twee inleiders was het de beurt aan een panel om te betogen hoe wij, hier in Hilvarenbeek, met elkaar kunnen bijdragen aan een echte verandering naar duurzame energie.

Dat panel bestond uit Ted van de Loo, wethouder duurzaamheid, Jos Römgens van de lokale energiecoöperatie Hilverstroom en HOI Werkt raadslid Ko Hamelink.

Michiel van der Sanden stelde hen meerdere vragen waardoor meer helderheid ontstond over hoe de lokale politiek omgaat met energiebesparende projecten. Michiel betrok daarbij ook nadrukkelijk de aanwezigen in het café. De urgentie van energiebesparende maatregelen door gemeente, bedrijven en burgers werd nog duidelijker…

Conclusie; er is werk aan de winkel, er is nog zoveel te doen! Tegelijk was dat ook een enthousiasmerende conclusie; we kunnen het, als we maar willen…

Het werd zoals gezegd, een leerzame avond, en als altijd in de beste Bikse traditie, in ‘de derde helft’ ook een gezellige avond waarin nog lang werd nagepraat over de inleidingen, het ‘panel gesprek’ en de mogelijkheden die de gemeente Hilvarenbeek heeft, maar ook de inwonenden, om bij te dragen aan een meer verantwoord energieverbruik en een meer ecologische wijze van energiewinning, passend bij onze zo mooie omgeving.